Seizoen altaartjes maken


Altaartjes maken is een afgebakend stukje creëren
voor rust, bezinning, meditatie, herdenkingen, wensen en vieringen.
Altaartjes of een tempeltje
kan je zelf samenstellen met:

foto's van geliefden en dierbaren
foto's, urn, haar, stukje kleding van ov.dierbaren
plaatjes van wensen
de seizoenskleuren
de kracht van kristallen en edelstenen
gevonden veren, takjes, schelpen
gedroogde bloemen en kruiden
symbolen van elementen: 
vuur aarde water en lucht
beeldjes van boeddha, engelen e.a.
respect voor de natuurwezens
mooie quotes.. en veel meer

 
pagan treeLang geleden leefden de mensen op de cyclus van zon, maan en sterren. Met houvast aan het licht was de meerderheid paganist of animist; tot dat mensen met het geloof elkaar het licht begonnen te misgunnen. De mensen leefden met de kringloop van de jaargetijden. Het grotendeels agrarische volk had dit nodig om hen te begeleiden door het jaar heen. Pagus betekent land, een paganist is dus iemand die op het land leeft en van het land leeft. Paganisme is een manier van leven met de heiligheid van de Natuur en herkenden het Goddelijke in alles om hun heen. Ze wisten dat ze verbonden waren met de grote universele kracht die in de kosmos werkt met Alles dat is daarin. Verbonden met Alles, waaronder Goden, Godinnen, Deva's, Engelen en Natuurwezens. Er is geen specifieke verafgoding of verheerlijking van ideeën of mensen, maar leven in liefde, puur respect en dankbaarheid voor al het leven.

In alle richtingen van het Paganisme respecteren ze de rechten van elk levend wezen: mens, dier, boom, plant en gesteente en de natuurwezens.

Paganisme benadrukt de persoonlijke groei en de eigen verantwoordelijkheid voor de richting die we kiezen. Die ervaring vinden de paganisten vaak in de relatie die ze hebben met de natuur en de mens door alle seizoenen heen.

Er zijn geen  regels of 10 geboden, maar "Wie goed doet; is wie goed ontmoet." 
Anders omschreven is:                                             “Doe wat je wilt,
                                                                                 schaadt niemand,
                                                                alles wat je doet komt in drievoud terug.”

Ik zelf laat me meer leiden door de kracht van de seizoenen
Seizoen  -  Naam kleur boedistische factor van verlichting
Midwinter  -  Yule wit   -    aandacht voor de basis
Vroegvoorjaar  -  Imbolc / Bridget pastel  -   geduld beoefenen
Lente  -  Ostara  rood  -   kritisch onderzoek 
Meifeest  -  Beltane oranje  -  energie juist richten
Midzomer  -  Litha geel  -   vreugde in het houden van 
Oogstseizoen  -  Lughnnasadh groen  -  kalmte in de geest
Herfst  -  Mabon blauw  -  concentratie op het doel 
Allerheiligen  -  Samhain / Haloween paars  -  gelijkheid zien
                                   jaarwiel
de seizoenen welke overeenkomen met de kleuren van de regenboog, de chakra's in het lichaam en tevens met de boedistische factoren van verlichting Sati, (Sahana), Dhamma Vicaya, Viriya,  Piti, Passaddhi, Samadhi en Upekkha.

De natuur is de sleutel tot de rituelen.  Acht jaarfeesten, die vreugde, verbintenis en eenwording met de natuurkrachten combineren. die te samen de het jaarwiel vormen.
Vier seizoensfeesten die als de hoofdfeesten gezien worden. Deze markeren de schijngestalten van de zon: twee zonnewenden (Yule en Litha)  en twee equinoxen (Ostara en Mabon). De andere vier seizoensfeesten zijn landbouwfeesten en zijn Keltisch van oorsprong: twee zaaifeesten (Imbolc en Beltane) en twee oogstfeesten (Lugnasadh en Samhain).

Feesten zoals Kerst hebben hun wortels in Yule en Pasen is afgeleid van Ostara.
Verder kennen we Valentijn (Imbolc), Allerzielen en  Allerzielen (Halloween of Samhain),
Thanksgiving (Mabon) en het vieren van Oud en Nieuw (dood en geboorte van de zon, oftewel Samhain en Yule).
Vroeger werden vieringen van de verschillende tradities met respect voor elkaar naast en met elkaar gedaan. 

                                                 
Yule altaar
yulestronk
 
Te beginnen bij Yule aangezien Yule 'jaarwiel' betekent. Het eerste punt Het jaarwiel wordt met de winterzonnewende gemarkeert.
De winterzonnewende is het punt in het jaarwiel waarop de zonuren minimaal zijn. Het midwinterfeest staat bovenaan geplaatst van het jaarwiel in het Noorden omdat de zon hier het meest ver weg staat. Dit noordelijke punt is verbonden met het element aarde en de kleur zilver en wit van de sneeuw. De aarde toont zich hier in haar meest pure kracht. Gnomen en kabouters voelen zich het meest in hun element met aarde kristallen. Midwinter is tevens het keerpunt, omdat na deze dag de dagen weer langer worden. Met Yule wordt op 21 december over de hle wereld de terugkeer van het Licht gevierd. De strijd om het licht en duisternis wordt tijdens het Yule-feest voorgesteld als een gevecht tussen koning Eik (licht) en koning Hulst (donker), waarbij koning Eik deze strijd wint. Het is tijd om nu vooruit te kijken. Nog steeds zien we met de Kerst het gebruik van lichtjes in onze altijd groen blijvende dennenbomen (spar), met rood gecombineerd die voor de belofte staat van het terug kerende licht. Het yuleblok (kerststuk) maken is een overblijfsel uit die tijd. Bind aan het yuleblok een wens voor jezelf, een wens voor de ander en een wens voor de Aarde. Geef het yuleblok hierna op Yule aan het vuur en laat de wensen los. 

Witte edelstenen:
Diamant, Bergkristal, Magnesiet,
Witte Chalcedoon
Imbolc altaar
brigid cross web
 
Voordat de lente zichtbaar is, is 2 februari het feest van Brigit: Imbolc [uitspraak: imoc] wordt gevierd, als een teken dat de winter bijna voorbij is en dat de lente er aan komt. De Keltische Godin Brigitta wordt geëerd als brengster van de vruchtbaarheid. De betekenis van Imbolc is melken, dat op het seizoen slaat, waarin de schapen weer melk gaan geven. Bij dit feest hoort het verwelkomen van de lente.
Meer dan 5000 jaar worden er in Ierland Bridget Crosses en Kleine poppetjes van stro of wol worden gemaakt en in takken opgehangen, daarnaast worden er ook takken versierd met belletjes en linten. De versierde tak met linten en belletjes wordt als een ontwaakstaf voor de natuurwezens gebruikt. Door het groeiende licht en het geluid dat de ontwaaktak voortbrengt, wekken we de elfen in de aarde, die ook wel de gnomen worden genoemd. Zij helpen en begeleiden de groeikracht van de natuur.
Voor het maken van een ontwaaktak is het aantal te gebruiken belletjes vrij en maakt het dus niet uit hoeveel het er moeten zijn. De seizoenkleuren zijn de pasteltinten van de prille vroege lente.
Ook kan je zelf zilveren belletjes dragen en lieflijk dansen om hen aan te roepen en hen vrolijk te stemmen. Verbind je je eenmaal met het licht dan zullen zij ons hierin graag begeleiden met licht en liefde.

Bijpassende edelstenen: Turkoois, Aquamarijn, Maansteen, Fluoriet, Melkopaalpaal
Ostara altaar
paashaas met eieren web
 
Vanuit het oosten komt de krachtige rode zon dagelijks op en is verbonden met het element lucht. Op 21 maart, wanneer de lente zijn intrede doet, is het even lang licht als donker. Dit lentefeest is het feest van Ostara. Ostara's betekenis is beweging richting de rijzende zon. Rood staat voor de kracht van de draken en drakeneieren. Waarbij nu de haas en het ei de belangrijkste symbolen zijn, zoals we heden ten dage met Pasen terug zien. Van oudsher is dit de tijd van vruchtbaarheid en vernieuwing en daarmee de tijd om je van oude dingen die aan je hangen en kleven te ontdoen, zodat het nieuwe in het leven kan worden toegelaten. Met pasen komen we natuurlijk de kleur geel veelvoudig tegen in de voorjaarsbloem narcis.

Rode edelstenen: Robijn, Granaat
Beltane altaar
meiboom web
 
Het Keltisch vuurfeest Beltane op 1 mei, is de viering van het huwelijk van de Godin en God en de bloei van het leven. Beltane is genoemd naar de zonnegod Belenus. Van oudsher werden er vuren op de heuvels aangestoken.(Hillebrand), waardoor het licht te zien was van veraf. Met Beltane nu nog worden er grote en kleine vuren ontstoken, waar men overheen springt om de vruchtbaarheid van de aarde, mensen en dieren te vieren.  De meiboom is een onschuldige dans met linten om een paal heen geslingerd; deze paal staat symbool voor het mannelijke lid en de linten worden als vrouwelijk beschouwd. Door het vrij in gemeenschap te mogen zijn tijdens dit feest èn omdat dit oude gebruik veel van het goede uit elkaar trekt, is Beltane tegenwoordig de tijd van het voltrekken van het heilige handfasten en huwelijken tussen mensen in privé-sfeer. De kleur oranje , maar ook rood en roze past bij de sfeer van Beltane.

Edelsteen Oranje Calcedoon en Zonnesteen zijn voor het genieten en Rosenkwarts voor de liefde
Litha altaar
stonehenge-at-dawn
 
Litha is een viering op de langste dag: 21 juni. Het midzomerfeest is verbonden met het element vuur, daar de zon hier op het zuiden zijn hoogste punt heeft bereikt. Litha 's betekenis komt waarschijnlijk van de germaanse wortel 'hlido',die tegen berghellingen groeiden. Net zoals de zon tot hier het hoogste punt beklommen heeft en vanaf nu dagelijks daalt. Koning Eik en koning Hulst strijden hier wederom om de macht over het licht. Terwijl het winterkoninkje deze dag heeft toebedeelt gekregen, zegeviert ditmaal koning Hulst. Zoals Shakespeare in de “Midzomernachtsdroom” schreef, gelooft men dat in de midzomernacht de poorten tussen onze wereld en de elfen en lichtwezens open gaan. Omdat er dan zoveel magie in de lucht hangt wordt deze viering ook het Feest der Geliefden genoemd. Met goed weer wordt Litha de hele nacht gevierd met grote groepen rond vuren om de volgende ochtend de opkomende gele zon te begroeten. Dit feest wordt heel groot gevierd bij Stonehenge in Engeland. De kleur blauw wordt hier ook vaak geplaatst vanwege het sterrenbeeld Kreeft welke een waterteken is, hier gebruik is de volgorde van de regenboog.

Gele edelstenen: Barnsteen, Citrien, Amiant, Gele Saffier Gele Topaas
Lughnasa altaar
wickerbeast hert 2012 web
 
Begin augustus Lughnasa [uitspraak: loenasa], naar de Keltische zonnegod Lugh, maar wordt ook wel Lammas genoemd, welke komt van broodviering van de Druïden. Lugh wordt vegeleken met de gehoornde natuurgod Pan, die door de christenen, die hem de naam van de duivel heeft gegeven, om zo nog meer macht te krijgen over de mensen. Zo ie zo bestaat de duivel niet èn verwijzen de hoorns van Pan juist naar de zuivere verbinding met het universum. Deze verbinding kan een ieder zelf ontwikkelen in de aura door middel van meditatie en door middel van afstemming met de zuivere Bron.

Dit oogstfeest wordt gevierd met veel eten, veel muziek, optochten en een grote verbranding van een enorm stro-figuur waarin karma en wensen worden verbrand. In Nederland is dit in Lisse op Castlefest. De natuur staat in zijn volheid te pronken en is klaar voor de eerste oogst. De kleur bij dit feest is het helende groen

Groene edelstenen: Smaragd, Peridote, Malachiet Chrysoberyl
Mabon altaar
Herfst-21 web
 
De herfstequinox valt op 21 september, hier zijn dag en nacht weer in balans. De laatste oogsten zijn binnengehaald. In het verborgen zaad zal het nieuwe gewas van het volgende seizoen zijn. Mabon (god van de vruchtbaarheid Mabon ap Modron) is de rust na de gedane arbeid, waar dankbaarheid en offers, voor de overvolle manden voorraad op zijn plaats is en voorbereiding vergt voor de aankomende donkere dagen. Mabon roept om lange boswandelingen, het zoeken naar kastanjes en gekleurde bladeren. Blauw is de kleur van rust en van het element water en de zeewezens, welke beiden bij Mabon passen. Daarnaast staat Mabon in het westen van het jaarwiel net als onze zee waar de zon in 'zakt'.
Andere kleuren die vaak in deze periode gebruikt worden zijn bruin en andere warme natuurtinten en Goud. Dit markeerpunt wordt vaak in plaats van met het element water, met het element lucht verbonden.


Blauwe edelstenen: Lapis Lazuli, Blauwe Calciet, Saffier
Samhain altaar
pompoenen web
 
Het laatste sezoensfeest of vanaf hier geteld het eerste Keltische feest is het feest Samhain. Het Keltisch Nieuwjaar is  tegenwoordig meer bekend als Halloween of AllerheiligenTraditioneel gezien is dit de laatste dag van het oudjaar. Op deze dag werden oude zaken afgehandeld en aankomende huwelijken gearrangeerd. Dit feest wordt gevierd op 31 oktober vanaf zonsondergang tot 1 november zonsopgang. Om negatieve energieën tijdens deze periode te weren, werden pompoenen met monstergezichten gesneden en om niet met het donker meegevoerd te worden gingen mensen verkleed op straat om verwarring te zaaien. Het gebruik om het negatieve donkere te weren zie je nu terug in het afsteken van vuurwerk op oud en nieuw. Met Samhain worden de kleuren donker paars en zwart gebruikt om de dood van het oude jaar, de overgang naar een andere levensfase.
Oud en Nieuw: De dood hoort bij het leven en is niet eindig. Deze donkere periode geeft ruimte om op 21 december weer met nieuwe jaarwiel te beginnen.

Paarse edelstenen: Tanzaniet, Amethist, Sugeliet, 
Ioliet
Zwarte edelstenen voor bescherming: Zwarte Diamant, Zwarte Toermalijn en Onyx