Juwelier, Goud - Edelsmid Marijke Hillebrand                  

Biografie

Marijke Hillebrand is in 1990 afgestudeerd aan de Vakschool Schoonhoven als Juwelier Goudsmid met eigen meestertken. Haar droom om een eigen winkel met goudmids-atelier te hebben heeft zij sinds juli 1993 kunnen waar maken. Naast dat zij reparaties doet en in opdracht werkt, ontwerpt en vervaardigt zij unieke handgemaakte sieraden en kunstobjecten. In de jaren dat ze zelfstandig werkt heeft ze veel kunstrichtingen eigen gemaakt, zoals fotografie, aquareleren, pentekenen, modiste, houtbewerken, edelsteenslijpen, graveren in glas en metaal en bonecarving. In 2005 is ze gecertificeerd in het werken met Silver Art Clay en Hot Pot Glassfusing. Om de kennis te delen met anderen worden er tevens verschillende workshops sieraden maken en lezingen gegeven.
Het atelier en winkel zijn gevestigd aan de Dorpsstraat 21 te Leimuiden, waar dit jaar haar 25 jarig jubileum wordt gevierd met vele feestelijke aanbiedingen.


In het atelier wordt een grote diversiteit aan gouden en zilveren sieraden gemaakt,
vaak
 gecombineerd met edelstenenDe creaties zijn uniek en geheel met de hand vervaardigd.
De ontwerpen variëren van strak, eenvoudig, verfijnd en ingetogen tot speels, uitbundig en vrijzinnig.

Ze kunnen ook speciaal naar uw wensen worden ontworpen.
Van vrij werk naar eigen ontwerp ... en in opdracht tot sieraad.


Van Ontwerp tot Sieraad
Maar haar echte passie en ideeën voor haar ontwerpen komen vaak vanuit de natuur of worden als een energie gevoeld en verwerkt in haar werken.


GemhTrails 

De natuur biedt fascinerende vormen, zoals stromende beekjes, smeltend sneeuw op grasweiden, kronkelende takken,dauwdruppels op de bladeren,
een rups die zich door een blad eet, libellen en vlinders. de natuur is een oneindige bron van ideeën. Een mooi ontwerp kan ook ontstaan door een kreukel in een stapel stoffen of een bepaald patroon of schaduw. Zoals u deze inspiratie duidelijk terug kunt zien bij de kunstcollectie 
GemhTrails, foto en sieraad. De kunst is geïnspireerd en vastgelegd op foto's van de natuur en daarna uitgevoerd in edelmetalen, goud en zilver: De drager wordt een deel van het kunstproject Gemh en het spoor; de Trail .

               "De natuur is bijzonder. Kijk om je heen en volg het spoor!"

 

GemhTrails BEEK by Marijke Hillebrand GemhTrails SNEEUWKLOKJE by Marijke Hillebrand GemhTrails GinkoBiloba by Marijke Hillebrand
GemhTrails : Beek : Sneeuwklokjes : Ginko Biloba

Met een bijpassend gedicht om de kracht van het vervaardigde sieraad te verwoorden, vindt U hier unieke handgemaakte sieraden, welke ook nog een verhaal vertellen.


gemh ontwerpe
 
.
Flows of Wisdom
 

Flows of Wisdom zijn bijna etherische sieraden uitgevoerd in goud, zilver, edelstenen en marmer geschilderd resin. In de kunstwerkjes Flows of Wisdom heb ik energie vertaald naar een sieraad. Kleine dragebare 'schilderijen', die
zo uit een "fairytale" lijken te komen. Een speciaal geschreven gedicht over dit symbolische sieraad, vertelt iets meer over de verborgen innerlijke kracht en brengt het geheel op een hoger niveau.


> Ontwerp Flows of Wisdom: "Vuurvogel".
 

Met het ontwerp voor haar, bepaalt zij de te gebruiken materialen geelgoud, witgoud, roodgoud en/of zilver en of ze haar ontwerp met plaat en draadmateraal gaat uitvoeren of dat het ontwerp mooier tot haar recht komt met Art Clay. Met walsen maakt ze de plaat op de juiste dikte. Hierna kan het ontwerp op de juiste maat op het goud- of zilvermateriaal overgezet worden om daarna de opgetekende vormen uit te zagen en/of de edelmetaaldraden in de juiste vorm te buigen. De vlakke platen in vorm slaan wordt ciseleren genoemd. De materialen liggen in een ciseleerkogel in gemolten lak aan het oppervlak. Met massieve bolvormen en hamer drijft zij het materiaal naar de juiste bolling. Om de bolling tot een gladder vlak terug te brengen gebruikt zij de planeerhamer.

 
Walsen van plaat
 
Zagen 
Ciseleren  

 

Nu alle onderdelen voorbereid zijn kunnen ze aan elkaar gesoldeerd worden. Met een puk-las wordt er eerst gestabiliseerd om erna te gaan verhitten. 
 

Nagare / Overvloeien  流れ

Met het solderen en smelten heb ik een geheel nieuwe techniek ontwikkeld. "Nagare" betekent letterlijk: overvloeien. De techniek is afgeleid van het Japanse Mokume-gane. Bij de Nagare edelsmeedtechniek worden verschillende stukjes metaal in verschillende kleuren aan én op elkaar gesoldeerd en versmolten. Zilver smelt op 961,4 0C en goud op 1064 0C.  Door het gebruik van verschillende maten, vormen en diktes ontstaan er openingen en grillige vormen. Door het bewerken met hamer, het ponsen en het walsen in verschillende richtingen verkrijgt het plaatmateriaal door middel van de Nagare edelsmeedtechniek een onvoorspelbare structuur.

De zo ontstane Nagare metaalplaat dient als basismateriaal voor het vormen van unieke sieraden en sierobjecten. Nagare sieraden zijn een terugkomend onderdeel in de collectie GemhTrails by Marijke Hillebrand
Branden Smelten  t Wad oorknoppen by GEMH t Wad by GEMH
Nagare, branden       van zilver en goud 't Wad : oorknoppen  't Wad, Hanger 

      t Wad t Wad kop en schotel GemhTrails by GEMH
t Wad spinnerring GemhTrails by GEMH

Nagare: een Nederlandse edelsmeedtechniek, geïnspireerd door het Wad met invloeden uit Japan. De overvloei-techniek is een Nederlands edelsmeedtechniek ontwikkeld door goudsmid Marijke Hillebrand. Het is een techniek van de 21e eeuw, welke op de eeuwige overvloeiende beweging van eb en vloed op het Wad is geïnspireerd. Het terugtrekken van de zee laat spiegelingen zien op het water tussen de net iets hoger gelegen zandplaten. Door de verschillen tussen het gele en grijze zand is het Wad een schouwspel van kleuren. De weerspiegeling van de lucht op het zich terugtrekkende water geeft unieke impressies. 

Door de hitte van de vlammen van het branden versmelten en solderen, is alles heel zwart geworden. Het gehele werkstuk gaat in een vitrioolbad. Vitriool is een gevaarlijk zuurbad van zwavelzuur, waar het goud en zilver in wordt afgekookt om de kleur van het materiaal weer terug te krijgen.

Wanneer alle verdere onderdelen de juiste vorm hebben, kunnen deze er zijn aan gesoldeerd worden en het dan weer is afgekookt en kan het afwerken beginnen...Vijlen, schuren, polijsten.

Hierna volgt het versieren van het sieraad, kan er bijvoorbeeld gekozen worden uit matteren, graveren, emailleren. Als laatste vaardigheid worden de gekozen edelstenen in de zettingen geplaatst, het marmer acryl ingeschilderd en eventuele toegevoegde additionele materialen zoals glas, stoffen, hout, bot, parelmoer, schelpen en veren vastgemaakt.

15 g afkoken
Afkoken
15 g afwerken
Schuren
15 g polijsten
Polijsten


 

meesterteken GEMH


Meesterteken

Alle sieraden worden voorzien
van een goud en/of keurteken
en mijn eigen meesterteken.
De M H en een cadeaupakje in een ovaal.

  

Ni ' iV Artefacts

Een andere richting van Marijke Hillebrand is de collectie Ni'iV Artefacts   
Hout en stenen voeren hier de boventoon. 
Hier vindt U amulethangers, reisschelpen, elfenstafjes, loepen, krachtstokken, tafeljuwelen, balansobjecten, raamhangers, elfenstafjes en toverstaffen en bijvoorbeeld wichelroedes als toegepast creatief-spirituele kunst.
Bij de collectie Ni 'iV Artefacts is energie in een sieraad, kunstobject of gebruiksvoorwerp verwerkt.

Elk sieraad of object heeft daarmee een diepere functie, naast het sieren van het uiterlijk of decoreren in de ruimte. 
Ni'iV Artefacts zijn sieraden of voorwerpen geheel of deels met onderdelen vanuit Moeder Natuur gemaakt.
Met Ni'iV stap je binnen in een wereld vol magie!

Elfisch naamcollier Ni'iV Amuleuthil amulethanger loop a faerie
Je eigen naam  
Elfisch geschreven
Ni ' iV:  Amuleulthil Ni 'iV:  Look there's a fairie  
   
BeTouched by GEMH  brengt u edelstenen vanuit de hele wereld in door mijzelf met zorg uitgezocht en ontworpen tot draagbare sieraden in goud, zilver, koper, titanium en verschillende soorten hout maar u kunt ook combinaties verwachten met schelpen, veren, glas, steen, bot, zaden en scherven van keramiek, welke zij tijdens het jutten aan het strand, tijdens wandelingen door de bossen, duinen, in de polder, op reis of gewoon op een rommelmarktje of in de kringloop zijn gevonden. Deze vondsten worden als ware schatten met aandacht in sieraden en hoofdjuwelen verwerkt. Re-used Vintage oftewel gerecyclede materialen geven de creaties een heel eigen verhaal...BeTouched

 

Betouched in Focus by GEMH canidaeschelp by GEMH
BeTouched by GEMH    
 

Voor sieraden met een speciale betekenis in de juwelierscollectie ruim 150 verschillende kaarten gemaakt. Een symbolisch sieraad met een bijpassende boodschap op kaart verpakt. Deze sieraden hebben hun eigen lijn verkregen onder de naam Love is the Message. 

 
Love is the message_CARD Circle of love-CARD LITM_Dromenvanger
Love is the Message
LITM card by GEMH
Circle of Love        
LITM card by GEMH
 Dreamcatcher
LITM card by GEMH
...
Uiteraard kan ik voor u ook uw ideeën in opdracht uitwerken tot een
Uniek Sieraad .
Hierover leest u meer in de
BLOG Sieraden-verhalen

Of volg me op FACEBOOK  en  INSTAGRAM Marijke Hillebrand
Dorpsstraat 21
2451 AN Leimuiden (NL)
0172 507886 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.gemh.nl


terug naar Welkom < naar boven > naar contact, openingstijden en route