Kleur van edelstenen                                                                               4

Bij het ontwerpen van sieraden kan er al een voorkeur voor bepaalde kleuren zijn. Deze kunnen we via de kleur(en) van het basismateriaal bijvoorbeeld goud zilver koper in het ontwerp verwerken, maar voor een echt uitgesproken kleur zijn edelstenen nr 1.

noorderlicht

Kleur is een onderdeel van licht. Zonlicht reist met een snelheid van 299.792.458 meter p/sec. Dat is bijna 300.000 kilometer p/sec. De zon zendt elektromagnetische straling en corpsculaire straling uit.
De elektromagnetische straling zorgt voor het licht en de warmte, de corpusculaire zijn geladen deeltjes en in grote getalen worden deze zonnewinden genoemd. Een kleine fractie komt in aanraking met onze atmosfeer, om daar het Noorder-en Zuiderlicht te veroorzaken.

 

electromagnetisch spectrum

Het electromagnetisch spectrum is een verzamelnaam voor de zeven verschillende electromagnetische straling soorten. Dit wordt uitgedrukt in energie, golflengte (nm.) of frequentie (Hz.)

 • Radiostraling zendmasten veroveren het gebied tussen 10 6 tot 10 8 Hertz voor het uitzenden via de lange golf, midden golf, korte golf 1G oudere autotelefoons, 2G voor GSM, 3G voor de telecommunicatie, 4G voor kleinere antennes en routers dichter op de gebruikers en 5G vanwege overvol netwerk nodig voor bijv. zelf bestuurbare auto’s.
 • Microgolfstraling om eten te verwarmen in de magnetron en prefentie met rada
 • Infraroodstraling (IR) is warmtestraling
 • Zichtbaar licht is voor een gezond oog rond de 160 schakeringen zichtbaar.
 • Ultraviolette straling (UV) of Black light geeft verkleuring aan de huid en maakt vitamine D aan, maar veroorzaakt daartegen ook huidveroudering en huidkanker
 • X rays worden gebruikt om de binnenkant van het lichaam te fotograferen.
 • Gamma straling speelt zich af op atoom niveau en nucliaire atomen. Gamma straling wordt gebruikt om kankercellen te doden.

Botst het licht tegen waterdruppels in de lucht dan worden de zonnestralen geordend naar lengte om de aarde en vormt zich een regenboog.  Alles heeft een trilling. De lengte van de golven en de frequentie wordt in Hertz aangegeven. Van paars naar rood wordt de golf van het zichtbare licht steeds langer, maar de trilling daarmee ook trager.

egenboog in paradijs

          Frequentie in Hertz                         Golflengte in nanometer
 • Paars     668 tot 789 THz.              380 tot 450 nm.
 • Indigo    631 tot 668  ,,                   450 tot 475  ,,
 • Blauw    606 tot 630  ,,                   476 tot 495  ,,
 • Groen    526 tot 606  ,,                   495 tot 530  ,,
 • Geel      508 tot 526  ,,                   570 tot 590  ,,
 • Oranje   484 tot 508  ,,                   590 tot 620  ,,
 • Rood     400 tot 484  ,,                   620 tot 750  ,,               

 ​magie van edelstenen
 
           Welke kleur edelsteen te kiezen
 • Witte edelstenen: Diamant, Leukosaffier, Opaal, Maansteen, Howliet, Seleniet, Magnesiet, Chalcedoon.
 • Doorschijnend tot roze edelstenen met aanloopkleur naar het rood: Andalusiet, Diamant, Bergkristal, Topaas, Morganiet, Fluoriet, Rosekwarts, Koraal, roze Granaat (Hessoniet), Kunziet, Rhodoniet, Rhodochrosiet, Toermalijn, Zirkoon.
 • Rode edelstenen door aanwezigheid van Mangaan, Chroom en/of IJzer: Diamant, Granaat (Almandien, Hessoniet, Rhodoliet), Alexandriet, Robijn, Topaas, Toermalijn, Zirkoon, Jaspis, Spinel, Zirkoon.
 • Oranje edelstenen: Padparadscha, Vuuropaal, Topaas, Granaat (Hessoniet, Spessartien), MaansteenBarnsteen, Carneool, Chalcedoon, Citrien, Golden Healer (kwarts met limoniet en/of ijzer) Toermalijn, Spinel, Zirkoon.
 • Gele edelstenen dmv. Sporen van ijzer, uraan, zink en/of zwavel: Diamant, Saffier, Goudberyl, Citrien, Barnsteen, Spinel, Topaas, Toermalijn, Zonnesteen, Zirkoon, Dendrietjaspis, Bumblebee stone.
 • Groene edelstenen door aanwezigheid van sporen van chroom, vanadium, ijzer en/of koper: Smaragd, Diamant, Chrysopraas, Granaat (Demantoiet, Grossulaar, Uwarowiet), Alexandriet, Fluoriet, Jade, Nefriet, Moldaviet, Peridoot, Aventurijn, Toermalijn, Zirkoon, Prasioliet, Jaspis, Heliotroop, Versuviaan.
 • Groen-blauwe edelstenen: Diamant, Fluoriet, Larimar, Turkoois, Chrysocolla, Topaas, Apatiet.
 • Blauwe edelstenen door ijzer en titaan: Aquamarijn, Diamant, Saffier, Tanzaniet, Spinel, Toermalijn, Zirkoon, Fluoriet, Aventurijn, Celestien, Lapis Lazuli, Sodaliet, Pietersiet, blauwe Kwarts, Chalcedoon.
 • Paarse edelstenen door vanadium: Diamant, Amethist, Tanzaniet, Fluoriet, Toermalijn, Purpersaffier, Kunziet, Stichtiet,Granaat (Almandien).
 • Grijze en zwarte edelstenen door aanwezigheid van koolstof en /of ijzer Diamant, Magnetiet, Hematiet, Obsidiaan, Onyx (gebrande Carneool), Valkenoog, Toermalijn, Labradoriet, Gagaat/Git en Lava.
 • Bruine edelstenen: Diamant, Rookkwarts, Tijgeroog, Barnsteen, Toermalijn, Topaas, Chrysoberyl, Spinel (Picotiet), Granaat(Pyroop, Grossulaar), Pyriet, Zirkoon.
 • Multicolour edelstenen Alexandriet, Toermalijn, Fluoriet, Labradoriet, Chalcedoon (mosagaat, tutilla), Ryoliet (leopardjaspis), Micrograniet (dalmatiër), Opaal, Maansteen, Parel. ! De Super SevenTM of AuralietÒstaat hier NIET bij, omdat de kleuren van Amethist, Rookkwarts, Rutiel, Cacoxeniet, Lepidocrosiet en Goethiet in Bergkristal in de natuur niet bij elkaar voorkomen en het volgens onderzoek Amethist met insluitsels van Hematiet betreft.
absorptiespectra

De edelstenen kunnen in verschillende kleuren voorkomen. Het basismateriaal is dan gelijk in samenstelling, maar wordt door aanwezigheid van andere elementen, krijgt het materiaal mogelijk een andere kleur, met vervolgens andere uitstraling. 

Zelf licht splitsen kan met licht door een prisma heen. Een prisma is een blok gesneden transparant, gewoonlijk samengesteld uit drie vlakken op een driehoekige basis. Een regenboogkristal die in de  Feng Shui of in een dromenvanger gebruikt worden kunnen ook in andere vormen geslepen zijn. Het is een optisch instrument dat wordt gebruikt om licht te breken , te reflecteren of te verstrooien.
Speciale prisma's kunnen ook worden gebruikt om licht te buigen (refractie), te polariseren of de polarisaties te scheiden (brekingsindex), of zelfs interferentie te creëren. Deze interferentie is te gebruiken bij het identificeren van edelstenen. Met een polariscoop" wordt met behulp van het prisma het witte licht dat door de edelsteen gekleurd en wordt gesplitst. Dit geeft donkere banden in het spectrum, daar waar er elementen de kleur veroorzaken.
 


Home <   > 5 Kleurenspectrum van Opaal   
Schatten van de Aarde 1 > 1112 > 22, 23 >28, 29 > 34, 35 > 39 
  40 Gemh Art Jewelry