Zilveren maanmagie 

maanweetjes, volle maankalender en maanmagie 

Om niet direct met de magie van onze ziilveren maan te starten; eerst even wat weetjes.
De maan is 's nachts het grootste hemellichaam waarneembaar vanaf de aarde.  In werkelijkheid is zij kleiner dan de aarde en heeft een straal van 1.738 km terwijl de diameter van de aarde 12.750 km is. De massa bedraagt 1/81ste van de massa van de aarde en de zwaartekracht is 6 x kleiner. De maan bezit geen dampkring, door de te kleine zwaartekracht, hierdoor ontstaat volstrekte duisternis aan de onbelichte kant. De temperatuurverschillen tussen duister (-100 °C) en het door de zon belichte deel (+ 100 °C) zijn zeer groot. Meteorieten kunnen ongehinderd inslaan waardoor kratervorming optreedt.
Gemiddeld is de afstand tussen maan en de aarde 384.000 kilometer, maar met een supermaan is dat 'maar' zo'n 357.000 kilometer. Dat komt omdat de maan niet een cirkelvormige, maar in een elipsvormige baan heeft. Daarom lijkt zij zo groot en ook zo fel. In die elipsvormige baan draait zij rond de aarde, Dit gaat op dezelfde wijze als de aarde ronddraait, van West naar Oost. Ze kent, naar gelang het referentiepunt, 2 omlooptijden:
1) t.o.v de sterren: de siderische omlooptijd (vanaf de sterren gezien) duurt 27,5 dagen
2) t.o.v de as aarde-zon: de synodische omlooptijd (vanaf de aarde gezien) van volle maan tot volle maan duurt 29,5 dagen.Supermaan
Verder hebben we naast een supermaan nog vele namen en bijnamen voor de maan en de maangestalten. Wat is bijvoorbeeld een donkere maan, een zwarte maan, een volle maan of een blauwe maan? Op 28 september 2015 was het oogstmaan, bloedmaan èn een supermaan tegelijkertijd. In 2022 zijn er twee super manen te zien. De maan lijkt dan heel groot, zij staat dan dicht bij de Aarde; dat je haar als het ware kan aan kan raken. Wil je deze zien? Kijk dan op 14 juni en 13 juli 2022 omhoog.
Hoeveel manen hebben we dan en wat weten we eigenlijk van de maan?
En: wat is het geheim van de maan?

Van de maan kennen we de verschillende schijngestalten, waarvan de belangrijkste nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan en laatste kwartier zijn. Allerlei maangestalten worden als archetype gezien van de menselijke psyche.

 

Groeiende maan  
Nieuwe maan : 1e dag   Godin van Compassie
Wassende maan periode fase 2  
4e dag na nieuwe maan   De Priesteres
Halve maan, 6e dag na nieuwe maan    De maker, de vernietiger
9e dag na nieuwe maan    De bewaakster
11e dag na nieuwe maan  De Muse
Volle maan 
13e dag na nieuwe maan 
Godin van de Liefde
Afnemende maan fase 4  
16e dag na nieuwe maan De Oergodin
18e dag na nieuwe maan De Initiator
2e helft, 20e dag na nieuwe maan De wijze vrouw
23e dag na nieuwe maan De weefster of de Dromer
26e dag na nieuwe maan *
of twee dagen voor de volgende nieuwe maan is de start van fase 1
Koningin van de Dood
Lilith
De donkere maan of zwarte maan
27e dag na nieuwe maan of 28e dag De grootmoeder


Donkere maan en nieuwe maan
De donkere maan is in deze eerste fase is nog onzichtbaar voor ons of zwarte maan, ook wel Lilith of Black Eve genoemd, wordt mysterieus genoeg niet in de agenda’s of andere tabellen getoond. Zij is “verdonkeremaand” en mag niet meer meedoen, terwijl dit juist een zeer interessante maanfase is. Lilith was in het joodse geloof (staat tevens op de Soemerische kleitabletten vermeld) Adams eerste vrouw. Lilith vluchtte zo ver ze kon weg van Adam, omdat hij haar als zijn mindere beschouwde. Ze vluchtte weg van de aarde en is nu in de fase waarin zij het meest ver van de aarde staat. Deze maanfase duurt totaal zo'n vier dagen en laat zien wat het donkerste en het best verstopte deel is van de psyche. Met donkere maan leer je het beste jezelf kennen op het meest slechte moment, wanneer je er echt even helemaal alleen voor staat. * Donkere maan is twee dagen vòòr de nieuwe maan, voor de maan onzichtbaar wordt. Neem, wanneer je dit nu weet met donkere of zwarte maan, geen belangrijke beslissingen, die de boel (je leven) kunnen overhoop gooien. Wel is dit een goed moment om rustig te mediteren, te reflecteren, om alles dat wat je niet wilt op een briefje te schrijven om deze ongewilde energieën vervolgens in de openlucht te verbranden, zodat er met de volle maan ruimte is voor de nieuwe toekomst. Wacht voor het maken van plannen op de nieuwe maan die duurt twee dagen na de onzichtbare maan.
Nieuwe maan is geschikt om met je goede voornemens te starten, wensen uit te spreken en te gezond de eten en te leven, nu de maankracht het meest meewerkt bij het ontgiften. Drink daarom tijdens deze dagen geen alcohol, nuttig zo min mogelijk cafeïne en vermijd nicotine

Wassende maan, fase 2
De tweede fase is een periode waarin de maan groeit van nieuwe maan van eerste kwartier tot halve maan en het tweede kwartier van halve maan naar volle maan. Bij elkaar noemen we deze periode de wassende maan. Ze is te herkennen aan de volle rechterkant de bolling van de letter p van 'premier', dit betekent eerste; van eerste groei. Plannen van de nieuwe maan kunnen worden onderzocht en verder worden uitgekristalliseerd. Kansen zijn er om ze aan te grijpen, onderneem en neem actie. Het draait om opnemen, opladen (bijslapen), vernieuwen en dingen naar je toe te trekken. Alles wat je nu opbouwt versterkt en werkt dubbel zo goed. Dingen wegdoen, stoppen met slechte gewoonte, ontspullen, afvallen gaat in je deze periode minder goed af. In plaats van het stoppen met bijvoorbeeld een slechte gewoonte kun je je daarom ook beter concentreren op meer ruimte voor een gezond leven.

Volle maan en blauwe maan
De volle maan staat als een heldere zilveren bol in al haar glorie aan de hemel. In deze derde fase is de kracht van de maan het grootst. Twee dagen voor en twee dagen na de volste maan is om bij elkaar te komen met je dierbaren en te genieten van elkaar. Veel mensen voelen zich deze dagen gevuld met energie, creatieve processen zijn in volle gang, maar ook het niet in slaap kunnen komen of juist het intens dromen zijn veel voorkomende klachten tijdens de volle maan periode. Emoties komen sneller naar boven, conflicten die sluimeren komen gemakkelijker tot een uitbarsting. Drie volle maan dagen voor maanmagie. Doelen kunnen net dat duwtje voorwaard krijgen door een wensritueel bij volle maan. Geneeskrachtige planten hebben nu de meeste kracht en gezondheidsstenen en kristallen vragen om nu 'op geladen' te worden. Hierbij worden hun energieen gereinigd om weer vrijuit te mogen trillen.
Bijslapen is voor een andere keer. Er worden over de wereld meer kinderen geboren tijdens volle maan dan tijdens andere maanfasen. Naar het ziekenhuis voor een zware operatie zou ik niet tijdens volle maan ondergaan, omdat bloedingen heviger kunnen zijn en wonden moeizamer helen. Snoei daarom ook geen bomen en planten met volle maan, ook zij kunnen bloeden. Met 
twéé volle manen in één kalendermaand is de tweede maan een blauwe maan. De blauwe maan is nooit blauw en is net zo zilver wit als een andere volle maan. Laat ik het  zo uitleggen: een ‘maanmaand’  duurt ongeveer 29,5 dagen. Afgerond op hele dagen is dat 29 á 30 dagen per maanmaand. Na 12 maanmaanden zijn er 354 dagen verstreken. Een jaar heeft 365 dagen en eens per 4 jaar tellen wij er 366 dagen. Met andere woorden houden we per jaar 11 dagen over en na 3 jaar zijn dat er 33 dagen. Daar past ruim weer een maanmaand van ongeveer 29,5 dag in. Een jaar met 13 maanmaanden heet een embolistisch jaar en komt dus 7 maal in de 19 jaar voor (ongeveer eens per 3 jaar). Een blauwe maan komt sporadisch voor, net als wanneer je iets op een blauwe maandag heb gedaan. Dan is het maar heel even. Een blauwe maan komt voor als er twéé volle manen zijn in één kalendermaand. In het jaar 2022 zijn er geen volle blauwe manen maar wel een blauwe donkere maan. 


moon-full-faeries-summer
In vroegere tijden is er aan elke maan een eigen naam gegeven met ieder een eigen thema:

datum volle maan maan(d)naam thema  
en volle maantijd      
19/11/2021  09:59'41 Bloedmaan    
19/12/2021  05:37'58 Boommaan    
18/01/2022  00:51'09 Langste nachtmaan /
Oude maan
rond 21 december nieuw begin
Dit geeft de kortste dag aan en het jaarcyclus voorbij is met de langste nacht, die niet de dood aankondigt maar een nieuw begin met nieuwe kansen...
16/02/2022  17:59'41 Wolfsmaan / IJsmaan    begin januari diepgang, inzicht  
de wereld is in rust, tijd om stil naar binnen te kijken
18/03/2022  08:20'37 Sneeuwmaan      in februari kiemkracht        
rond deze tijd valt er vaak sneeuw..
16/04/2022  20:57'32 Dodemaan / Stormmaan  voor 21 maart geborgenheid, bescherming
de wereld lijkt nog levenloos, maar er is al heel veel onder het aarde oppervlak in voor bereiding.
16/05/2022 06:15'52  Ontwaakmaan     na 21 maart wedergeboorte
De natuur ontwaakt, het leven wordt weer zichtbaar
14/06/2022  13:52'37
Supermaan
Haasmaan / Grasmaan    eind april of begin mei groei
Het gras krijgt een groeispurt omdat er genoeg licht is
13/07/2022  20:38'06
Supermaan
Plantmaan   voor 21 juni bestemming, bescherming
De beste tijd om de kruiden te planten om voor een doeleinde, zoals voedsel of geneesmiddel te gebruiken
12/08/2022  03:36'03 Rozenmaan / Honingmaan 
Kortste nacht maan
na 21 juni offer
Velden vol geurende bloemen stellen zich open.
10/09/2022  11:58'51 Maan van weerlichten  voor eind juli wijsheid
Door grote temperatuur verschillen tussen dag en nacht kan de lucht s'avonds oplichten met bliksemschichten.
09/10/2022  22:54'41 Oogstmaan   in augustus onsterfelijkheid
Rond deze tijd wordt er geoogst op het land en er wordt  dankbaar genoten tijdens de gezellige oogstfeesten. 
08/11/2022  12:02'46 Jachtmaan    na 21 september transformatie
Dit is het begin van het jachtseizoen, maar wat wil jij najagen of juist wegjagen?
08/11/2022  05:09'48 Slacht- / Bloed- / Offermaan   na 21 oktober overleven, offeren en geven
Het verzamelen van wintervoedsel en voor de dieren die het zwakst zijn, is het helaas tijd om zelf als voedsel te dienen. Voor ons is de vraag, welke inzichten heb je gekregen? Wat heb je met jouw inzichten gedaan om ècht te Leven.
               x Boommaan 

wordt eens per 2 a 3 jaar als 13e volle maan tussen gevoegd na de Bloedmaan

't loslaten,
dat er geen tijd bestaat

 
Magie voor bescherming en magie om te bewerkstelligen.
../01/2023 04:30'24
> eerst volgende
volle maan in 2023:
../../2023   20:18:35
Langste nachtmaan / Oudemaan   rond 21 december nieuw begin
Dit geeft de kortste dag aan en het jaarcyclus voorbij is met de langste nacht, die niet de dood aankondigt maar
een nieuw begin met nieuwe kansen... *
Boommaan
Wanneer is er dan een boommaan? In 2018 zijn er 13 manen. Meestal zijn er 12 volle manen per  jaar, maar zeven maal in de 19 jaar zijn er 13 manen per jaar. De 13e maan wordt alleen ingevoegd, als er een volle maan valt tussen de 10 en 20 december. De 13e maan noemt met de Boommaan. Deze valt na de maan rond Samhain (31 oktober) en voor de Oudemaan van Yule (midwinternacht). Een andere naam voor de Oudemaan is de maan van de Langste nacht. Voorbeeld van een Boommaan die was op 25/11/2015, doordat er een blauwe maan was op 28/09/2015. (bijvoorbeeld in 2004 is er geen Boommaan. De Bloedmaan was op 26/11/2004 en dan volgt de volgende volle maan op 26/12/2004: maan van de Langste nacht.


Afnemende maan, fase 4
De rechterhelft schuift achter de aarde. De zon beschijnt de linker helft van de maan en is te onthouden aan de d van 'dernier' dit betekent erna. Dit is de vierde fase van de maan en beslaan de derder en vierde kwartier. Bij afnemende maan is het tijd om op te ruimen, afscheid nemen en los te laten. Ontdoe jezelf van alles wat je niet nodig hebt. Sleep het niet langer met je mee. Maak ruimte, reinig je huis, je tuin, reinig jezelf, maar ook je agenda van afspraken die je alleen maar aanhoudt om dat het van je verwacht wordt. Wat wil jezelf?
P.S. Nu is het juist wel de periode om die donktersafspraak door te laten gaan. 


Bloedmaan
Als laatste is er ook nog sprake van een Bloedmaan. Een bloedmaan is een maansverduistering en treedt op als maan-aarde-zon zich in die volgorde op 1 lijn bevinden.Een zon eclips treedt op als zon-maan-aarde zich in die volgorde op 1 lijn bevinden. Een maan eclips, maansverduistering of bloedmaan kan 4 keer per jaar voorkomen. Bloedmaan schudt ons wakker. Als de aarde volledig tussen de zon en de maan komt en er geen direct zonlicht meer op de Maan valt, is er een beetje zonlicht dat door de aardatmosfeer wordt gebogen, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd. Dit is een mooi beeld om aan te tonen dat als wij mensen enkel ons denken volgen en ons gevoel negeren, we letterlijk en figuurlijk bloeden. Het denken alléén zorgt voor een ontwricht leven. De zon en maan zijn in perfecte harmonie met elkaar, de aarde is de plek waar wij als mens het spel breken. Het potentieel zal dan niet tot vervulling kunnen komen. Vandaar dat we bij de bloedmaan een extra impuls krijgen om ons bewust te worden, dat we “bloeden van pijn” als we vast blijven zitten in onze aardse ego spelletjes van het denken. Ideaal is het, als het denken ten dienste staat van het gevoel in het hart, in plaats van bijvoorbeeld nu te bedenken hoe we kunnen overleven. Laat beter in het zelfbewustzijn van je zon, vanuit je innerlijke kracht in de buik, jouw denken ontstaan. Dit past bij wat je denkt én bij wat je voelt! De groei van ons mensen is er alleen wanneer de zon- en de maankrachten in evenwicht door ons lichaam stromen.
De bloedmaan nodigt je graag uit om deze periode te gebruiken om heel bewust stil te staan bij wat je echt wil oogsten.

Maangeheim
Wat is nou het geheim van de maan?  De maan heerser van emoties en van het astrologische hoofdteken Kreeft? Zij heeft de kracht om heen en weer te reizen tussen het donker (verdriet) en het licht (blijdschap). De maan heeft enorme invloed op water en zilver. De stroming van zee komt doordat de zeeën onderling volkomen open verbindingen zijn. Eb en vloed ontstaan doordat de maan met haar eigen zwaartekracht een invloed uitoefend op het water. Een cyclus van hoog- en laagwater duurt 12 uur en 25 minuten. Twee cycli duren 24 uur en 50 minuten waardoor per dag 50 minuten vertraging optreedt op het eb- en vloedsysteem.
Aan de kant van de maan heeft het water hoogtij, aan de kant op aarde 90° graden verschoven ten opzichte van de maan kennen we laagtij. Springtij treedt op wanneer de zon en de maan langs dezelfde kant trekken. Doodtij treedt op wanneer de zon en de maan in een hoek van 90° t.o.v. elkaar staan.
Dat de maan met het edelmetaal zilver is verbonden is duidelijk gemaakt met proeven. Het bleek dat de zilveropname vanuit water door de plant volkomen synchroon liep met de maanfasen. Alleen met zilver werd deze werking van de maan aangetoond. De zon bleek verbonden met het element goud. Hierover kunt u lezen in het stuk: zon van goud.

 
                                                     godin-maan

Edelsteenreiniging bij volle maan
De dagen rond volle maan ( 1 dag voor, volle maan en 1 dag na volle maan ) is de volle maankracht het sterkst aanwezig. deze tijd kan gebruikt worden voor het opladen en het uiten van wensen. Opladen van edelstenen die voor het dragen van een goede gezondheid zijn na een tijdje zo vol met opgenomen energieen, dat de trilling van de steen niet meer ongehinderd vrij kan trillen. Daarom moet de steen schoongemaakt worden en dit kan bij volle maan het beste. De steen wordt ( apart van andere edelstenen ) een a drie nachten in glas met mineraal water binnen of buiten geplaatst. De maankracht doet de rest :-)


Maanmagie.
Wensen worden het beste verwerkt met volle maan of bij vallende sterren. Dertien maal in het jaar is er een nieuwe wenskracht in de lucht. Er zijn vele manieren om maanmagie uit te voeren, deze kreeg ik  ingegeven en deel deze graag met jullie.

Doe met maanmagie wat water in een kom ( t liefst met edelstenen ) en...

Bedenk alles wat je niet wilt over een bepaalde situatie en schrijf daarna op een briefje alles wat je wel wenst op een positieve manier. Leg het briefje met de geschreven kant naar beneden óp het spiegelende water in de kom. Breng de kom naar buiten in de kracht van de volle maan. Geef je dank aan alles wat is.